top of page

Wat is tantra?

Het woord tantra komt uit het oude Sanskriet en betekent ‘expansie door bewustzijn” (awareness). Het ervaren van bevrijding via een groter bewustzijn. Tantra is een oude spirituele praktijk voor verlichting  die naast het pad voor een connectie tot het goddelijke door het beoefenen van yoga om alle zintuigen te activeren en verder te gaan dan de dualiteit, ook seksualiteit omarmt als een deel van onze totaliteit als mens.  De tantra tradities komen uit verschillende oude (tot 5000 j) scholingen uit India, Tibet, China en Nepal.

De Tantra zoals we het hier nu in het westen kennen is een spiritueel pad waarin het uitoefenen van verschillende praktijken centraal staan. Deze praktijken zijn oefeningen rond  ademhaling, het maken van geluiden, beweging , technieken om de geest te kalmeren, de seksuele energie te activeren  en deze doorheen het lichaam te laten stromen om een hogere staat van bewustzijn te bekomen. Het bewandelen van het tantrische pad, helpt je ook bij het ‘wegwerken’ van oude pijnen, trauma’s die zich opstapelen in de seksuele centra in het lichaam zodat je meer ‘aanwezig’ kan zijn in het moment en open voor liefde. Wanneer je tantra beoefent met een partner, kan die een zeer krachtige ‘flow’ van energie voor jou en je partner teweeg brengen die jullie ‘zijn’ en liefde voor elkaar en voor anderen versterkt. We leven in een tijd van seksuele vrijheid en toch is het zelden dat je iemand tegenkomt met een  vervulde intimiteit. Velen verlangen naar een vitaliteit in hun relatie en naar een spiritualiteit dat de vereniging van lichaam en geest bevestigt. Volwassenen zitten vaak met de onderdrukkende conditionering  uit hun jeugd en dat maakt het soms moeilijk voor hen om hun behoeftes en verlangens te definiëren en /of ze te beleven. Tantra biedt tal van transformatieve oefeningen aan die verandering brengen vanuit de wortel of kern (massages, dans, music, geuren, gezonde voeding, rituelen), om zo het onbewuste bewust te maken, de concentratie te verhogen, het lichaam meer in een flow van energie te laten komen, de geest te kalmeren en om onze houding  (attitude) in de wereld  te veranderen.

Tantra gaat ook over de heilige verbintenis tussen het mannelijke en het vrouwelijke, in onszelf en met een partner. Dankbaarheid uiten naar onze partner voor het delen van zijn/haar liefde en energie met ons. De schoonheid in de ander zien en op die manier ook de schoonheid in onszelf zien. Tantra is zoveel meer dan enkel seksualiteit. Tantra is ook het ervaren van genot, pijn, vreugde, liefde, boosheid, passie en mededogen en worden allemaal geaccepteerd in de zoektocht naar het vinden van een evenwicht tussen de mannelijke en vrouwelijke energie.

Kortom, het is een manier om jezelf beter te leren kennen en jezelf te aanvaarden zoals je bent, om meer bewustzijn te in jezelf te injecteren eerder dan prestatiegericht te zijn, om beter te zien hoe je in relatie tot anderen staat en meer zin te geven aan je leven.

bottom of page